Повреден стартер и каква цена за ремонт на стартер е справедлива

Стартерите са част, която присъства във всички съвременни автомобили.
Повредата му може да причини сериозни неудобства, особено когато е непредвидена и се намираме на път. Цена за ремонт на стартер е трудно да се определи предварително, но ще разгледаме няколко от основните причини и колко ще струва тяхното отстраняване.

Как работи стартера ?

Функцията на стартера е да завърти двигателя, посредством въртене на маховика на превозното средство. При завъртането се генерира енергия, която със своята сила създава компресия при въртенето на автомобилния двигател.

Често срещани проблеми водещи до повреда в стартера:

Обикновено дефектирането на частта не е съпроводено с признаци, които подсказват за нейното счупване. „Обикновено“ е така, но в много от случаите сигналите, които ни дава автомобилния стартер са показателни за проблем.

  • не завърта всеки път
  • при завъртане се чува странен звук
  • върти мудно и трудно

Колко струва ремонт на стартер ?

Този въпрос касае всички нас като шофьори и собственици на автомобили.
Цена за ремонт на стартер се определя, след правилно диагностициране, казват от специализирания сервиз на JM AUTO GROUP.
Обикновено цената за ремонт (труд) варира между от 30 до 50лв., като резервните части не са включени в калкулацията.
Според тяхната практика, най-често срещаните проблеми са свързани с четките на агрегата, бендикса или включвателят (шалтер).

От компанията имат опит в ремонтирането на всички марки и модели стартери за леки автомобили, джипове, бусове, камиони, строителна и селскостопанска техника.
Издават писмена гаранция за всеки ремонт и разполагат с резервни части (оригинални и алтернативни) за осъществяването на сервизните дейности.

Интересни факти за стартера

Възможно ли е да използваме автомобила си без стартер ?
Да, възможно е да запалите вашия автомобил и без работещ стартер, но при следните условия:

  • превозното средство трябва да бъде с ръчна скоростна кутия

Това е от изключителна важност, защото стартирането на двигателя, без стартер е възможно само и единствено с „бутане“ или „теглене“ от друго превозно средство.

  • електрическата инсталация трябва да бъде в изправност

Задължително условие е електро-инсталацията да бъде в изправност, защото от нея зависи (до голяма степен) управлението на сензори, датчици и други основни части, които имат ключова роля при стартирането на двигателя.

 

Как да запаля без стартер ?

Поставяме автомобила на контакт.
Необходимо е да използваме друга кола, която с въже да ни „дръпне“ или пък хора, които имат нужната физическа сила, за да бутат повредения автомобил.
Включваме на скорост (изберете втора или трета предавка) и държим съединителят натиснат.
След набирането на инерция, отпускаме рязко педала на съединителя и двигателят трябва да стартира.
В случай, че не успеете да запалите, повторете стъпките като увеличете инерцията на автомобила.

Важно е да се отбележи, че веднага след като запалим „на скорост“ трябва да изключим предавката, но не трябва да загасяме двигателя.

Мога ли да с повреден стартер ?

Да, може да се шофира с дефекта, но не трябва да се загася двигателят.
Всички останали части от превозното средство ще функционират и ще може да се придвижите до вкъщи, сервиза или мястото, за което сте тръгнали.

Заключение

Стартера е от изключителна важност за нашия автомобил, но може да го използваме (временно) и без неговата правилна функционалност.
Цена за ремонт на повреден стартер може да се получи, след диагностиката на частта от специализиран сервиз.